6 Toegepaste farmaceutische zorgwetenschappen

tso

Lees de volledige infobrochure

Klik hier om de volledige brochure te lezen!
Klik op de afbeelding hierboven om de infobrochure te lezen.

Waarom deze richting kiezen?

Heb je belangstelling voor aandoeningen en hun oorzaken, de werking en de bereiding van geneesmiddelen? Werk je graag samen met en voor mensen? Ben je communicatief vaardig? Ben je handig, nauwkeurig en verantwoordelijk? Heb je oog voor orde en veiligheid? Wil je na je opleiding onmiddellijk aan de slag of verder studeren in een bij voorkeur paramedische richting? Dan is toegepaste farmaceutische zorgwetenschappen een richting voor jou!

Uniek aan deze richting

Toegepaste farmaceutische zorgwetenschappen is een eerder praktijkgerichte studierichting met een wetenschappelijk-paramedisch karakter. 


De verschillende specifieke vakken vormen één geheel en staan onderling in relatie met elkaar. Het vak apotheek omvat: farmaceutische plantkunde en technologie, geneesmiddelenleer, parafarmacie, tarificatie en wetgeving, en toxicologie. Een geïntegreerde aanpak benadert de realiteit van de apotheek.
Je verwerft wetenschappelijke kennis en raakt vertrouwd met wetenschappelijke onderzoeksmethodes. Je leert over ziektes en hun oorzaken, over de werking en de bereiding van geneesmiddelen, en over het werken in een apotheek. Tijdens de labo-oefeningen en stages in een apotheek pas je de verworven theoretische kennis concreet toe.

In deze sterk veranderende sector schenken wij bijzondere aandacht aan de actuele en toekomstige noden van de moderne apotheek:

  • de apotheek als attractieve belevingsruimte met technologische innovaties
  • de apotheker als bewaker van de gezondheid die naast zorg (curatief) ook advies en gezondheidsvoorlichting (preventief) geeft, op maat van de klant

Stage
Je werkt onder het toezicht van de apotheker.
Je leest voorschriften en recepten, je voert ze zelfstandig uit, je gebruikt toestellen en materialen op de juiste manier. Je licht klanten in over het correcte en veilige gebruik van geneesmiddelen. Je past de wetgeving in verband met aflevering en bewaring van grondstoffen en geneesmiddelen toe. Ook doe je de administratieve verwerking van de verrichtingen en het stockbeheer.

Geïntegreerde proef
In het zesde jaar maak je een GIP, met als doel te tonen in welke mate je de specifieke competenties van de studierichting hebt bereikt. Deze GIP is vakoverschrijdend en beroeps- en realiteitsgericht. 

En wat hierna?

In deze richting behaal je het diploma secundair onderwijs van farmaceutisch-technisch assistent.

Je kan werken in een officina-apotheek, een ziekenhuisapotheek of farmaceutische groothandel. Je kan ook terecht in de farmaceutische of cosmetische industrie, bijvoorbeeld als medisch afgevaardigde.

Je kan verder studeren. Je hebt de keuze uit vele professionele bacheloropleidingen, zoals:

  • farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie , medische beeldvorming, milieuzorg, voedings- en dieetkunde, verpleegkunde … 
  • secundair onderwijs

Je kan ook een graduaatsopleiding biotechnologie volgen.

Schrijf je nu in

Je bent nog niet ingeschreven? Geen paniek! Ontdek hier alles wat je moet weten om in te schrijven.

Ja, ik wil inschrijven