Samenwerking met de Sint - Michielsbeweging in Kortrijk

Sint -Michiels beweging Kortrijk

Sint-Michiels-2
Getuigenissen uit de Sint - Michiels beweging

Jongeren getuigen voor scholen, groepen en vormelingen over hun engagement binnen de Sint Michielsbeweging in Kortrijk, Gent en Brugge. Boeiende verhalen, frisse beelden en een rondleiding geven een zicht op de beweging van en voor jongeren. Daarnaast kan men mee helpen in onze projecten voor mensen in nood.

Zo maakten in Kortrijk het Guldensporencollege, Rhizo, Kulak allen gebruik van de Sint-Michielskerk om het jaar aan te vangen met een bezinning. Het is voor de Sint-Michielsbeweging een kans om te vertellen over de educatieve projecten zoals de Vredesklas en Dream. Ook wat we doen voor mensen in nood in onthaalhuis Emmanuel en de sociale winkel Potpourri komt aan bod. Het biedt kansen om te tonen dat geloof en inzet samengaan.

Enkele jongeren uit het 6de jaar Handel in het Guldensporencollege Kaai waren geraakt door wat er in Sint-Michiel leeft en gedaan wordt voor mensen in nood. De activiteiten voor leeftijdsgenoten bleven hen het meeste bij. Oussama en Jodie hadden samen met 6 anderen de opdracht gekregen om een mini-onderneming op te richten. Het is hun eindwerk dat ze zo creatief mogelijk moeten uitbouwen. Met een startkapitaal van € 800 gingen ze aan de slag en verkochten T-shirts, zadelhoesjes en Oxfam-producten (sapjes en chocoladerepen). Hoewel ze de opbrengst van deze onderneming volledig voor zichzelf konden houden, beslisten ze om een deel te schenken aan Sint-Michiel Agape. De actie loopt van december 2019 tot april 2020. We nodigen hen in het voorjaar graag uit in de jongerenviering om hun project voor te stellen.

In Waregem is Julie Boedts in Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart één van de leerkrachten die met jongeren in de lessen godsdienst op weg gaat en hen voorbeelden wil tonen van hoe christenen concreet leven. In het 5de jaar secundair komt het thema Christenen en maatschappelijk engagement’ aan bod. Met voorbeelden als Daens, zuster Jeanne Devos en ook mensen van dichtbij wordt de aanzet gegeven. De Sint-Michielsbeweging is één van de plaatsen van geloof die worden aangebracht. Na het inhoudelijk deel krijgen de leerlingen de kans en de opdracht om een plaatselijk initiatief te bezoeken en geloof te ervaren’. Elk jaar komen een tiental jongeren van het 5de middelbaar langs om op zaterdag mee te werken aan de Vredesklas, de Potpourri-winkel en de Boetiek in Kortrijk. In de slotvieringen bij het einde van het schooljaar komen vaak getuigenissen aan bod van jongeren die bij ons op zaterdag te gast waren in de projecten. Het zijn unieke kansen. Het komt erop aan om iets te doen’ en de vreugde te mogen ervaren dat het je voldoening geeft.

Met RHIZO Zorgkrachtschool in Kortrijk groeit er een mooie samenwerking. We delen veel van dezelfde intenties. Zorgkracht is in de Sint-Michielsbeweging ook een item dat sterk aan bod komt. Met de start van het schooljaar en met Kerst zijn we in de kerk geweest voor een inhoudelijk moment” zegt Els Pouseele, één van de godsdienstleerkrachten van de school. Tijdens de dagen na Allerheiligen mochten we in de kerk ook de heiligen zoeken die we vonden afgebeeld, toch wel bijzonder wat er allemaal te zien is in een kerkgebouw. We staken in het najaar ook al de handen uit de mouwen tijdens de bezinningsdagen voor de vierdes in Sint-Michiel. Ze konden meewerken in Potpourri. We hebben ook soep gemaakt voor de klanten van deze sociale winkel. Vanuit de godsdienstleerkrachten loopt in de advent een actie op school. We plaatsten een winkelkar in de ingang van de school. Leerlingen kunnen een extraatje meebrengen. We zullen dat met Kerst naar de sociale winkel Potpourri brengen”. 

Ze vertelt ook nog: Tijdens De Warmste Week zullen leerkrachten van Rhizo en gebruikers van De Branding als gemengd koor ook één van de 18 koren zijn die zingen op 22 december in de Sint-Michielskerk. Samen met de school willen we sporen trekken naar de toekomst en niet aan de zijlijn blijven staan. We vinden daarvoor o.a. een goede partner in de Sint-Michielsbeweging!”

Meer weten over Look@Life? Contacteer ons (blz. 4) of surf naar www​.sint​-michielsbeweging​.be/l… .